کد مطلب: 215510
بانک‌هاي بزرگ بين‌المللي هنوز وارد کار بانکي با ايران نشده‌اند/ هر رئيس‌ جمهوري در آمريکا برجام را پاره کند ما آن را آتش مي‌زنيم/ با اطلاع مراجع عالي کشور دو سه مورد خطوط قرمز جا به جا شد
تاریخ انتشار : 1395/04/28 07:59:39
نمایش : 870
معاون وزير امور خارجه کشورمان گفت: آنچه که در برجام تعيين شده و بر روي کاغذ بوده لغو شده است و به تعهدات خود بر روي کاغذ عمل کردند که مقام معظم رهبري هم به آن اشاره کردند اما در صحنه عمل اين تحريم ها برداشته نشده که يک مقدار آن بستگي به فضا و شرايط داشت و مقدار ديگر آن هم به بدعهدي هايي که در صحنه عمل رخ داد بستگي داشت.
به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، سيد عباس عراقچي معاون وزير امور خارجه و رئيس ستاد پيگيري برجام صبح امروز در نشست خبري که همزمان با يک سالگي برجام در باشگاه خبرنگاران انجام شد، اظهار داشت: بنده در اين نشست نکاتي را براي رفع يک سري سو تفاهمات عرض مي کنم که فکر مي کنم توضيح آن لازم است.

وي ادامه داد: اول اينکه ما در اجراي برجام رفع تحريم ها برايمان خيلي مهم بود اما مطالبات ديگري هم داشتيم و نبايد برجام را منحصر به اين موضوع کنيم و خواسته ما از مذاکرات هم فقط رفع تحريم ها نبود.

عراقچي ادامه داد: مردم ايران 12 سال در مقابل تحريم ها و تهديدات مقاومت کردند چون در حوزه هسته اي خواسته هايي داشتند و به نظر من تمامي خواسته هاي ما در طول 12 سال بحران هسته اي در يک جمله خلاصه مي شود و آن اينکه انرژي هسته اي حق مسلم ماست و مردم هم مي خواستند حق خود را تثبيت کنند

معاون وزير امور خارجه با طرح ين سوال که بايد ببينيم آيا در اثر مذاکرات اين حق تثبيت شده است يا نه، تصريح کرد: به اعتقاد من در برجام اين امر محقق شده و 6 قدرت بزرگ دنيا و شوراي امنيت سازمان ملل بر اين حق صحه گذاشتند بدون اينکه غني سازي يا آب سنگين و فردو تعطيل شود.

عراقچي ادامه داد: در قطعنامه شوراي امنيت، فعاليت هاي هسته اي ايران و چشم انداز 15 ساله اين برنامه پذيرفته شده و دنيا به آن احترام مي گذارد و الان مي توانيم ادعا کنيم که شعار انرژي هسته اي حق مسلم ماست محقق شده است

وي افزود: ديگر اين شعار در اولويت شعارهاي مردم نيست و اين اصلا نافي اين نيست که ما پيگيري مطالبات ديگر خود و پيگيري روند اجراي و بدعهدي هايي که صورت گرفته نباشيم.

عضو ارشد تيم مذاکرات هسته اي گفت: اينکه در برجام فقط تحريم هاي هسته اي لغو شده است حرف جديدي نيست.

وي اظهار داشت: اينقدر که اين روزها مي گويند «عراقچي قبلا گفته بود که همه تحريمها برداشته مي شود و امروز مي گويد فقط تحريم هاي هسته اي» که خودم هم شک کردم و به يکي از دوستان گفتم تمام مصاحبه هاي گذشته من را بياورد. من از روز اول همه جا گفته ام که فقط تحريم هاي هسته اي لغو مي شود و اين حرف تازه اي نيست تحريم هاي اوليه سر جاي خودش باقيست و ما هم از روز اول بناي مذاکره در اين خصوص را نداشتيم.

عراقچي گفت: آنچه مربوط به رفع تحريم ها بر اثر برجام مي شود و آنچه آنها روي کاغذ، قوانين تحريمي خود را لغو و مصوبات جديد بگذارند کار هار را صورت داده اند اما معني آن اين نيست که در صحنه عمل هم تحريم ها برداشته شده بله تحريم ها روي کاغذ لغو شده و مصوبات جديد گذاشته شده است. اينکه چرا تحريم ها در صحنه عمل برداشته نشده بخشي به دليل زمان بر بودن است و بخشي به اين دليل که آنها بدعهدي هايي داشته اند
وي گفت: طبق برجام کارهايي که روي کاغذ بايد انجام مي دادند، انجام داده اند و از اين جهت ايرادي نمي توان گرفت اما در صحنه عمل دقيقا به وظايف خود عمل نکرده اند و بدعهدي هايي داشته اند که ما در حال پيگيري هستيم.

معاون وزير خارجه ادامه داد: متعقديم رفع تحريم ها در عرصه عمل هنوز آثار خود را نشان نداده اما اين به اين معني نيست که هيچ گشايشي صورت نگرفته است.
وي گفت: گشايش هايي که صورت گرفته و گشايش هايي که هنوز صورت نگرفته بخاطر موانعي است که وجود دارد و همه اينها را بايد با هم ديد.

عراقچي ادامه داد: درست است که انتظارات ما در حدي که مي خواستيم برآورده نشده اما گشايش هايي نيز داشته ايم.

وي در پاسخ به سوالي در خصوص اينکه تحريم هاي برداشته شده تا چه اندازه بر زندگي مردم تاثير گذاشته و اگر اين تاثير گذاري زمان بر است چه مدت طول مي کشد، گفت: در خصوص تحريم ها، مواردي که روي کاغذ بايد انجام مي شد انجام شده اما در عرصه عمل زمان مي برد يک سري مشکلات ساختاري است و يک سري به دليل شيطنت طرف مقابل

رئيس ستاد پيگيري برجم خاطرنشان کرد: اگر به گزارش ديروز دقت کرده باشيد، قسمتي که در خصوص رفع تحريم ها در صحنه عمل است به صورت ريز در 4 حوزه توضيح داده شده. موارد در حوزه هاي بانک، بيمه، نفت، صنعت و تجارت در حوزه حمل و نقل تقريبا به حالت عادي برگشته اين اما در حوزه مالي و بانکي هنوز مشکلات جدي داريم هرچند گشايش هايي نيز بود است.

عراقچي ادامه داد: کسي توقع ندارد ما يک شبه فروش نفت خود را به ميزان گذشته برگردانيم. ما در 6 ماه گذشته از يک ميليون بشکه فروش نفت به 2 ميليون بشکه رسيده ايم. در خصوص دريافت وجوه عوايد فروش نفت، مشکلاتي وجود دارد که جدي نيست اما در خصوص فروش نفت مشکلي نداريم.

وي ادامه داد: در خصوص بيمه هم مشکلي نداريم و اگر هم مشکلي هست مشکل خاص يک کشور و يا يک بانک است.

معاون وزير خارجه افزود: بيمه کشتي ها که مهم ترين مشکل تحريم بود برطرف شده. در حوزه هوايي خريد هايي دارد صورت ميگيرد و مشکل بحث سوخت هواپيما نيز حل شده است.

وي ادامه داد: در حوزه صنعت و تجارت هيأت هايي آمده و قراردادهايي صورت گرفته است اما زمان بر است اين روال روال خوبي است و در حال پيگيري است

عراقچي خاطرنشان کرد: در حوزه مالي و بانکي هنوز معضل اصلي که عدم ورود بانک هاي بزرگ بين المللي است وجود دارد.

عضو ارشد تيم مذاکرات هسته در بخش ديگري از سخنان خود با بيان اينکه فضاي بيروني برجام و سو استفاده امريکا از اين فضا موجب شده تا بانک هاي بين المللي بزرگ هنوز براي آغاز مبادلات با ايران به اعتماد لازم نرسند، گفت: آمريکايي ها نه تنها فضاي اعتمادسازي را ايجاد نکرده اند بلکه نقش مخربي نيز در اين خصوص داشته اند.

وي تصريح کرد: در کليت قضيه، مديريت منابع خارجي در دست بانک مرکزي است و منابع بانکي ما مسدود نيست و همه منابع مسدود آزاد شده و تخصيص ارز در بانک مرکزي نيز به روز رسيده است در حاليکه قبل از برجام بايد 4 ماه براي دريافت ارز در صف مي ايستادند.

عراقچي ادامه داد: البته حوزه مالي و بانکي هنوز به وضعيت مطلوب ما برنگشته اما اينگونه هم نيست که وضعيت نامطلوبي داشته باشد.

معاون وزير خارجه در خصوص F.A.T.F نيز گفت: مشکلت در اين حوزه به دليل موانع غيربرجامي است که بر برجام تاثير گذاشته است. البته F.A.T.F موضوع مذاکرات هسته اي نبود.
وي در بخش ديگري از سخنان خود اظهار دشت: ما با طرف مقابل در تعريف گروه هاي تروريستي اختلاف نظري هايي داريم اما در مورد گروه هايي مانند طالبان و داعش نظرات مشترک است و معتقديم که بايد با آنها مقابله شود اما در مورد گروه هاي مقاومت با F.A.T.F اختلاف نظر داريم.

عراقچي خاطرنشان کرد: متاسفانه رده بندي ايران در F.A.T.F رده بندي بدي بود و ما ليست سياه به عنوان کشور غير همکار قرارداده بودند و گفته بودند که نبايد با ايران همکاري بانکي داشته باشيد و اين همکاري ممکن است منجر به پول شويي و کمک به تروريسم شود جداي از مذاکرات برجام، در چند ماه گذشته با فعاليت وزارت اقتصاد رتبه ايران در F.A.T.F قدري تغيير کرد و وضعيت بهتري پيدا کرد.

معاون وزير خارجه تاکيد کرد: امنت ملي، منافع ملي و کمک به محور مقاومت اولويت هاي اول جمهوري اسلامي هستند و در نامه وزير اقتصاد به F.A.T.F نيز شرط شده که اجراي بر اساس قوانين جمهوري اسلامي خواهد بود.
عراقچي در ادامه و در خصوص تحريم هاي اوليه، گفت: ين تحريمها سه استثنا دارد که شامل تحريم فروش هواپيما و صادرات فرش ايران و صادرات مواد غذايي مي شود که اينها برداشته شده است.

وي تصريح کرد: برداشته شدن تحريم هاي سيستم مالي امريکا هم در مذاکرات مطرح بود اما آمريکايي ها قبول نکردند.

رئيس ستاد پيگيري برجم افزود: استفاده از سيستم مالي آمريکا حتي اگر در برجام مجاز مي شد هم ما نبايد از آن استفاده مي کرديم و بايد خودمان را از وابستگي به دلار رها کنيم و اين در راستاي اقتصاد مقاومتي هم هست.

عراقچي ادامه داد: ما با دولت آمريکا مذاکره نکرديم با 6 کشور مذاکره کرديم و نگران نقض برجام از سوي اين دولت ها هم نيستيم. مهم اين است که ما برگشت پذيري در برنامه هسته اي خود را طبق فرمايش رهبري حفظ کرده ايم و در کوتاه ترين مدت مي توانيم برنامه هاي هسته اي خود را بازگردانيم.

معاون وزير خارجه گفت: فکر نمي کنم دولت بعدي آمريکا قصد نقض برجام را داشته باشد و به فرموده رهبري، اگر آنها نقض کنند ما آتش مي زنيم. ما متعهد هستيم و متعهد مي مانيم.
وي تصريح کرد: طرف مقابل بدعهدي شيطنت و خباثت هايي را در اجرا ايجاد مي کند که ما با آنها يک به يک مقابله مي کنيم و برخي از اين موارد را هم توانسته ايم رفع کنيم.

عراقچي درخصوص مصوبه آمريکا مبني بر منع خريد آب سنگين از ايران گفت: در صورت اجراي اين مصوبه ين آمريکايي ها هستند که ضرر مي کنند ما الان به عنوان فروشنده آب سنگين در دنيا شناخته شده ايم و ايران تنها تعهد دارد که مازاد آب سنگين را در بازارهاي جهاني عرضه کند.

وي با بين اينکه ما اصراري براي فروش آب سنگين به آمريکا نداشته و منعي هم در اين خصوص نداريم، اضافه کرد: در حال مذاکره براي فروش 40 تن آب سنگين به امريکا هستيم و کشورهاي ديگري هم اظهار علاقه کرده اند.

معاون وزير خارجه تصريح کرد: يکي از موانعي که در برجام با آن مواجه هستيم کساني هستند که به دليل منافع خود از تحريم ها در مقابل اجراي برجام مقاومت مي کنند و اين موانع هم داخلي هستند هم خارجي ولي بيشتر خارجي است.

عراقچي ادامه داد: در کنگره امريکا و در عربستان کساني هستند که نمي خواهند برجام اجرا شود و در داخل هم کساني هستند که به دليل نفعي که از تحريم ها مي بردند نمي خواهند برجام اجرا شود اما شما اجازه بدهيد وزارت خارجه بر موانع خارجي متمرکز شود

وي گفت: احساس ميکنم يکي از دستاوردهاي فرعي و حاشيه اي برجام اين بوده که ميزان رشد و بلوغ سياسي جامعه را بالا برده است.

عضو ارشد تيم مذاکرات هسته ي در بخش ديگري از سخنان خود گفت: ما نگراني ها را در خصوص آب سنگين اراک کاهش داديم بدون اينکه ماهيت آب سنگين را تغيير دهيم.

وي ادامه داد: سيمان ريختن در اراک و بتن ريختن در راکتور تبليغاتي بود که امريکايي ها به راه انداختند و ما بايد مراقب باشيم در ترفندهاي طرف مقابل قرار نگيريم و در تله آنها نيفتيم.

عراقچي ادامه داد: همه مزاح هايي که در مورد «ماله کشي» بيان مي شود برايم مي فرستند و من هم آنها را دوست دارم و جمع مي کنم

معاون وزير خارجه در عين حال افزود: اگر نمي خواهيم در راستاي اجراي برجام و منافع ملي کمک نمي کنم، حداقل تيشه بر ريشه منافع ملي نزنيم.

وي با اشاره به برگزاري کميسيون مشترک روز سه شنبه در وين، بحث اصلي آن را پيگيري تعهدات طرف مقابل در اجراي برجام و رفع موانع دانست و گفت: رفع تحريم هاي دانشجويي و دانشگاهي هم مانند رفع تحريم هاي بانکي است و خود دانشگاه ها بايد به اين نتيجه برسند.

عراقچي در خصوص هيأت نظارت برجام نيز اظهار دشت: من عضو اين هيات نيستم و وزير خارجه عضو است و تشکيل آن هم به دستور رهبري بوده و جزو يکي از شروط اجراي برجام در دستور العمل ايشان است. اعضا با تاييد رهبري انتخاب شده اند و 8 نفر هستند و دبير آن دبير شوراي عالي امنيت ملي است و تا جايي که من اطلاع دارم به اقتضاي موضوعات پيش آمده، هيأت تشکيل جلسه داده و در دو سه جلسه هم به دليل اينکه وزير خارجه در سفر بوده اند بنده براي گزارش در هيات حاضر شدم.

وي افزود: تشخيص اينکه آيا نقض صورت گرفته يا نه و اينکه نقض فاحش بوده يا نه، بر عهده ين هيات است که تا الان نيز کار خود را به خوبي انجام داده و مصوبات اين هيات هم بايد مانند مصوبات شوراي عالي امنيت ملي توسط رهبر معظم انقلاب تاييد شود.
عراقچي خاطرنشان کرد: از فرداي اجرايي شدن برجام، کنگره تمام تلاش خود را کرد که شرايط اجرا را کاهش دهد و ديگراني در منطقه و آمريکا با کنگره همکاري کردند اما دولت امريکا بايد از هر اقدامي که باعث نقض برجام شود جلوگيري کند. ما با کنگره امريکا کاري نداريم.

معاون وزير خارجه افزود: تا الان دولت امريکا گفته مصوبات کنگره را وتو خواهد کرد. اينکه در مکانيزم داخلي آمريکا چه مي گذرد ما کاري با آن نداريم و از دولت آمريکا انتظار داريم که به تعهدات خود در اجراي برجام پايبند بماند هرچند کنگره آمريکا از فضاي موجود سوءاستفاده مي کند.

وي گفت: برجام گشايش هاي زيادي داشته اما انتظارات ما به صورت کامل محقق نشده و عمده نگراني هاي ما هم مربوط به بحث هاي بانکي است.

عراقچي ادامه داد: فضاي لازم در مورد اعتمادسازي توسط امريکا نه تنها ايجاد نشده بلکه نقش مخربي نيز در اين خصوص داشته است.

رئيس ستاد پيگيري برجام گفت: شعب بانک هاي ايراني در خارج از کشور کاملا فعال شده و چند تا از بانک هايي که در حوزه ين و يورو کار مي کنند فعاليت هاي خوبي داشته اند.

وي ادامه داد: اينکه ما چه زماني مي توانيم بدعهدي هاي طرف مقبل را «نقض برجام» نام بگذاريم، خود يک بحث مهم و تشخيص آن با هيات نظارت است طرف هاي غربي متعهد هستند شرايط را به گونه اي مهيا کنند که آثار رفع تحريم ها خودش را نشان دهد.

عراقچي گفت: خطوط قرمز رهبري و خطوط قرمزي که براي تيم مذاکره کننده ترسيم مي شد برخي در صحنه عمل قابل محقق شدن نبود و اين ها با صداقت کامل به مراکز تصميم گيري در نظام منتقل مي شد

وي ادامه داد: اينکه ما مذاکره نداشته باشيم يا با اجازه مقامات، خطوط قرمز را جابه جا کنيم مطرح بود و در مواردي نيز وزير خارجه گزارش دادند

معاون وزير خارجه تصريح کرد: کسي نمي تواند ما را متهم به اين کند که خطوط قرمز را رعايت نکرديم ولي مي توانند بگويند که ما خوب مذاکره نکرديم. خطوط قرمز در مواردي جا به جا شد اما سر خود اين کار را نکرديم.

عراقچي درخصوص گزارش بان کي مون دبيرکل سازمان ملل نيز اظهر دشت: وي موظف است هر 6 ماه گزارش دهد و گزارشي که ما پيش نويس آن را ديده ايم متوازن نيست. قسمت هايي که مربوط به عدم اجراي مطلوب برجام در گزارش آورده مطلوب است اما کامل نيست.

وي ادامه داد: بان کي مون به برخي از گزارش هاي غلطي که به دبيرخانه رسيده بيش از اندازه اتکا کرده و اتهاماتي را در خصوص آزمايش هاي موشکي به ايران زده اما آزمايش هاي موشکي ما در حيطه قطعنامه 2231 قرار نمي گيرد

معاون وزير خارجه گفت: وي ايران را متهم به ارسال سلاح براي يمن کرده که ما با اين موضوع برخورد مي کنيم چراکه اين ادعايي بي پايه است که بر اساس گزارش آمريکايي ها بوده.

عراقچي افزود: اميدواريم آقاي بان کي مون در گزارش خود تجديد نظر کند و ما هم اجازه نمي دهيم کساني که نقشي در مذاکرات نداشتند در اجراي برجام مانع ايجاد کنند.

وي درخصوص سخنان خير علي اکبر ولايتي نيز اظهار دشت: فکر مي کنم صحبت هاي آقاي دکتر ولايتي در خصوص همان خطوط قرمز بود که توضيح دادم اما بند هاي 9 گانه دستورالعمل رهبري کاملا تاکنون رعايت شده است.

انتهاي پيام/ت

 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 
شهرستان فارسان در یک نگاه
شهرستان فارسان در يک نگاه

خبرنگار افتخاري
خبرنگار افتخاري

آخرین اخبار
اوقات شرعی
google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html google-site-verification=sPj_hjYMRDoKJmOQLGUNeid6DIg-zSG0-75uW2xncr8 google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html